Hoe geld verdienen aan dalingen?

Er zijn verschillende manieren om op de beurs geld te verdienen als de koersen onderuit gaan. We bekijken enkele mogelijkheden.

De eerste mogelijkheid is op zoek gaan naar een reverse tracker of een inverse ETF. Een tracker bootst een index na, zoals bijvoorbeeld de S&P500. Door het kopen van 1 aandeel van een tracker ben je onmiddellijk belegd in alle aandelen die in de index zitten. Het is dus een makkelijke manier om voor spreiding te zorgen. Een reverse tracker beweegt omgekeerd tegenover de index. Daalt de index met 1%, dan stijgt de tracker met 1%. Een voorbeeld van zo’n tracker is de Short QQQ, waarmee je kan speculeren op dalingen van de Nasdaq 100.

Een tweede mogelijkheid is op zoek gaan naar een geschikte turbo short. Turbo’s zijn hefboomproducten die verhandeld worden op de beurs. Je kan hier kiezen voor een kleine of een hoge hefboom. Een turbo short met een hefboom van 20 zal met 20% stijgen als het onderliggende actief met 1% daalt. Kies dus best voor een turbo met een lage hefboom.

Een derde mogelijkheid is handelen in CFD’s. Je drukt bij de CFD broker gewoon op de knop “short” bij het gewenste aandeel en je positie zal geopend worden. CFD staat voor ‘contract for difference’ en heeft raakvlakken met turbo’s. Zo geven CFD’s je ook een hefboom. CFD’s zijn wel niet beursgenoteerd en het gaat dus over een contract dat je met de CFD broker aangaat.