dakkapel

Geld lenen voor een dakkapel, is dat mogelijk?

Veel woningen in Nederland hebben een schuin dak. Hoewel dit er natuurlijk enorm karakteristiek uitziet, betekent dit vaak ook dat er niet heel erg efficiënt gebruik wordt gemaakt van de ruimte. Een dakkapel laten plaatsen kan in dit geval een oplossing zijn. Het zorgt er niet alleen voor dat er meer ruimte ontstaat, maar er komt ook meer licht in huis én uw woning stijgt hier ook nog eens in waarde.

Heeft u besloten dat een dakkapel een toegevoegde waarde is voor uw woning? Dan is het allereerst belangrijk om op een rijtje te zetten wat u precies wilt (houten of kunststof kozijnen bijvoorbeeld), wat de risico’s van deze verbouwing zijn en hoe het kostenplaatje eruit ziet. Gaat u de verbouwing zelf financieren? Of heeft u hiervoor een lening nodig? Is het mogelijk om geld te lenen voor een dakkapel?

Het bepalen van de kosten

Voordat u kunt denken aan een eventuele financiering is het uiteraard belangrijk dat u weet wat de verbouwing u gaat kosten. Gaat u de dakkapel zelf plaatsen of besteedt u het uit aan een aannemer? Wanneer u het plaatsen van de dakkapel wilt uitbesteden, doet u er verstandig aan om verschillende offertes aan te vragen. Voordat u in gesprek gaat met een aannemer is het ook fijn dat u voor uzelf een bepaald bedrag in u hoofd heeft. Dit maakt dat u sterker staat bij het onderhandelen over de prijs.

Noemt de aannemer een bepaalde prijs? Vraag dan altijd even door. Is het een vaste prijs? Moet u nog rekening houden met eventuele extra kosten? Wat kunt u allemaal verwachten voor die prijs? Vaak valt een verbouwing duurder uit dan van tevoren gecalculeerd is, dus houdt u hier rekening mee.

Wat zijn de mogelijkheden om een dakkapel te financieren?

Uiteraard is de financiering van uw nieuwe dakkapel afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Heeft u voldoende spaargeld op uw bankrekening staan? Dan kunt u dit gebruiken voor de financiering van uw dakkapel. Dit is de makkelijkste manier van financieren en het levert u geen extra kosten op.

U kunt natuurlijk ook de keuze maken om het benodigde geld te lenen. Eén van de mogelijkheden is het verhogen van uw hypotheek. Houdt u er in dat geval wel rekening mee dat de rente en de aflossing van uw hypotheek verandert. Is dit mogelijk in uw begroting? Houdt u er ook rekening mee dat de kans bestaat dat uw inkomen in de komende jaren kan gaan dalen. Kunt u de verhoging van uw hypotheek dan nog betalen? Het verhogen van de hypotheek is niet gratis, u moet hiervoor hoge afsluitkosten betalen.

Het afsluiten van een persoonlijke lening

Een persoonlijke lening afsluiten voor uw dakkapel is ook een mogelijkheid. De rente van een persoonlijke lening is wel hoger dan wanneer u uw hypotheek verhoogt. Een voordeel van een persoonlijke lening is dat deze maar 15 jaar loopt. De aflossingstijd van een hypotheek is 30 jaar. Sluit u de lening af omdat u uw woning wilt verbeteren en lost u de lening af tijdens de looptijd? Dan is de rente aftrekbaar.

Doorlopend krediet

U kunt om uw dakkapel te financieren ook kiezen voor een doorlopend krediet. U kunt bij een doorlopend krediet geld op nemen wanneer u wilt en wanneer u het nodig heeft. Een doorlopend krediet is zeer flexibel en u kunt aflossen wanneer u wilt. Wanneer het volledige krediet is afgelost, kunt u het daarna gewoon weer opnemen, zonder dat u opnieuw een lening hoeft af te sluiten.