Heb je al een financieel doel? Zo behaal je hem sneller

Wie heeft er geen geld opzij gezet voor de droom die ze hebben of voor de toekomst? Jij wilt toch ook een goed pensioen? Of een nieuwe auto? Eventueel een mooie reis of het huis verbouwen? Lees snel verder hoe je in vijf stappen deze droom sneller werkelijkheid kan laten worden.

1. Kies een doel

Het is belangrijk om een doel te kiezen waar je heen wilt werken. Zo kan je concreet maken hoeveel geld je nodig hebt om dit doel te behalen. In de praktijk is het vaak lastiger dan de theorie. Een gedegen strategie helpt om het doel (sneller) te bereiken. Start met de definitie van het doel. Uit onderzoek naar de werking van ons brein blijkt dat hoe concreter het doel is, hoe makkelijker we het doel bereiken. Bepaal daarom eerst wat het droomhuis, een wereldreis of nieuwe auto precies kost.

2. Knip het doel op

Om je doel realistischer te maken kan je het opknippen in kleinere behapbare delen. Zo lijkt het opbouwen van 10.000 euro aan vermogen een heel groot doel. Als je dat wat kleiner maakt en je zet 200 euro per maand weg de komende 5 jaar, dan ben je er.

3. Zorg voor zelfbinding

Zelfbinding noemen gedragswetenschappers de techniek die mensen helpt om (financiële) doelen op lange termijn te bereiken. Bijvoorbeeld een comfortabel pensioen. De kern: maak het extreem moeilijk om onverstandige beslissingen te nemen. Onderzoek laat zien dat dat veel effectiever is dan het stimuleren van verstandig gedrag alleen. Maak gebruik van dit inzicht. Bijvoorbeeld door maandelijks op de dag dat het loon wordt gestort automatisch geld naar een spaar- of beleggingsrekening te laten overboeken. Bij beleggen heb je op de langere termijn meer kans op een goed rendement in tegenstelling tot sparen. Lees hier meer over waarom te gaan beleggen.

4. Start vandaag nog

Stel je wilt op de leeftijd van 65 je pensioen aanvullen met een bedrag van 250.000 euro. Kan je denken aan het volgende scenario, let op et is geen rekening gehouden met vermogensrendementsheffing en inflatie, het is puur om een beeld te geven.

Met een gemiddeld rendement van 3 procent moet je op 5-jarige tien jaar lang 1790 euro per maand voor opzij zetten. Ben je nu 25 jaar, dan is 270 euro per maand genoeg om hetzelfde einddoel te bereiken. Zoals je hierboven uit kunt opmaken is snel hoe sneller je start hoe minder je opzij hoeft te zetten.

5. Monitor je doel

Hoe goed je strategie ook is er kunnen altijd tegenvallers of meevallers op je pad komen. Zo kan je bijvoorbeeld een erfenis ontvangen die je kunt gebruiken, maar zo kan je ook ineens een kapotte tv of wasmachine hebben. Als je ineens wat meer ergens voor nodig hebt kan je ervoor kiezen je strategie aan te passen.