Geld lenen voor huis verbouwen

De huizenmarkt trekt langzaam aan, maar zal nooit meer helemaal de oude worden. Met name in West-Nederland neemt het aantal woningverkopen toe, waar in Oost-Nederland weinig progressie wordt geboekt. Toch is het verstandig nu een woning te kopen, want de hypotheekrente staat zeer laag en de huizenprijzen stijgen nog niet heel veel. Het is ook de tijd om te verbouwen, maar hoe doet u dat zonder eigen geld?

U kunt aankloppen bij de bank voor een tweede hypotheek, een hypotheek die wordt verleend op basis van de overwaarde van de woning. De rente staat historisch laag en de overheid heeft een aantal maatregelen waarvan u kunt profiteren, zoals het lagere btw-tarief en de hogere hypotheek voor energieneutrale woningen. Een tweede hypotheek is ideaal voor het plaatsen van een dakkapel, het vervangen van kozijnen of het realiseren van een aanbouw.

Recht op hypotheekrenteaftrek

Aan een tweede hypotheek zijn wel aantal voorwaarden verbonden, zo moet u de beschikking hebben over een WOZ beschikking of taxatierapport, hiermee moet de overwaarde worden aangetoond. Rente kunt u alleen van de belasting aftrekken als het geleende bedrag wordt gebruikt om de woning te verbeteren. Daarnaast moet het een annuïtaire of lineaire hypotheek zijn. Anders is de rente die u moet betalen voor de financiering van bijvoorbeeld een dakkapel niet fiscaal aftrekbaar. De belangrijkste voordelen van een tweede hypotheek zijn:

* Minder duur dan een persoonlijke lening.

* Bedragen die zijn afgelost kunnen weer worden opgenomen.

* U maakt aanspraak op hypotheekrenteaftrek.

Nadelen en meer informatie over verbouwen

Tegenover de voordelen staan ook een aantal nadelen, want u moet notaris- en afsluitkosten betalen, de overwaarde kunnen aantonen en het opnemen van kleine bedragen zorgt voor hoge extra kosten.

Mocht u meer willen weten over hypotheken of over dakkapellen, kozijnen en andere verbouwingen, kijk dan op huisjeopknappen.nl. De website waar ook diverse specialisten met elkaar kunnen worden vergeleken. Voor klussen kun je eens kijken op klusje.nl. Dat is de website voor klusvakmannen.