Logo gemeente Amsterdam

Op het oog verschilt het nieuwe ontwerp weinig van het oude gemeentelogo. Een ton is dan niet een goedkoop logo ontwerp. 100.000 euro heeft de gemeente Amsterdam uitgegeven. Maar zoveel is er niet aan het logo veranderd. Het woord ‘Amsterdam’ is onder ‘Gemeente’ komen te staan. Hoongelach volgde op social media, waaronder deze: “voor honderdduizend euro wil ik ook best op enter drukken”.

Maar wat iedereen vergat was dat naast het logo, juist ook de hele huisstijl is veranderd. Een algehele restyling. Het logo was slechts een klein onderdeel van de opdracht. Er is een nieuwe illustratiestijl en een nieuwe iconentaal, die voor alle gemeenteafdelingen hetzelfde wordt. Een flinke operatie en ja, dat is niet goedkoop.

Door de nieuwe huisstijl gaat de gemeente Amsterdam een stuk efficiënter werken. Zo gaan ze van 250 verschillende typen envelop naar 25. Er komt slechts 1 briefsjabloon en 1 type autobelettering. Meer efficiency dus door de mogelijkheid tot groter inkopen. Ook de communicatie van de gemeente Amsterdam is nieuw. De nieuwe huisstijl wordt werkelijk in alle gemeentelijke zaken doorgevoerd, aangepast en gelijk getrokken. Geen bonte verzameling meer van verschillende gemeenteafdelingen dus.

Hoe goedkoop gaat de invoering van dit alles dan wel niet worden? De kosten hiervan zijn namelijk niet meegerekend in die 100.000 euro die Amsterdam voor het ontwerp heeft betaald.

Veel Nederlandse media hebben dit onderwerp opgepikt, maar er zit dus meer achter dit verhaal dan je op het eerste gezicht zou denken. Ga voor wat objectiever informatie naar: edenspiekermann.com/blog/it-s-not-the-logo