Kan ik zelf een hypotheek afsluiten?

Een hypotheek afsluiten, hoe kunt u dat het beste doen? Sinds 1 januari 2013 is het banken niet langer toegestaan om adviseurs een provisie uit te betalen. Als consument dient u zelf te betalen voor het hypotheekadvies. Dat betekent dat voortaan alle adviseurs voor u zouden moeten werken, in plaats van voor een bepaalde bank. Een Erkende Hypotheekadviseur deed dat in de meeste gevallen al. Sinds 2013 dient u daar echter zelf voor te betalen, waardoor het inzichtelijk wordt welke kosten dit met zich meebrengt. U bent overigens niet verplicht om een hypotheekadvies af te nemen, u kunt bij enkele banken ook zelf een hypotheek afsluiten.

Hypotheek zonder advies

Wilt u een hypotheek zonder advies afsluiten, bijvoorbeeld omdat u hier voldoende ervaring mee heeft of u op de kosten wilt besparen? U kunt onder andere bij ABN AMRO terecht. Houd er rekening mee dat u eerst een toets af dient te leggen, om na te gaan of u voldoende kennis heeft van wat er komt kijken bij een hypotheek. Een hypotheek is een complex financieel product, waardoor het van belang is om hier goed naar te kijken. U kunt zelf een hypotheek afsluiten, al gelden er enkele beperkende voorwaarden.

Hypotheek met advies

U kunt aan de andere kant ook een hypotheek afsluiten met een advies. Maak hiervoor gebruik van een Erkende Hypotheekadviseur, die u meer kan vertellen over zowel de hypotheekbanken als de verschillende soorten hypotheken. Welke rentevasteperiode kiest u en hoe zit het met de voorwaarden van de hypotheek? Vergelijk deze tussen de diverse banken en laat de adviseur een schets van uw situatie maken. U komt op die manier tot een weloverwogen keuze, op basis waarvan u een hypotheek af kunt sluiten waar u jarenlang met veel plezier gebruik van kunt maken.

Voordelige hypotheek

De hypotheek zonder advies lijkt in veel gevallen wellicht een voordelige hypotheek. U kunt besparen op de advieskosten, die gemakkelijk oplopen tot een paar duizend euro. Houd er aan de andere kant echter rekening met bijvoorbeeld de hypotheekrente, die hoger uit kan vallen dan wanneer u gebruik zou maken van een advies en een vergelijking. U kunt dan eenvoudig een paar duizend euro aan rente besparen. Wat dat betreft is het verstandig om de opties op een rij te zetten. Veel consumenten maken graag gebruik van een Erkend Hypotheekadviseur en zorgen er daarmee voor dat ze een voordelige hypotheek kunnen afsluiten.

Meer informatie over hypotheken kun je overigens vinden op www.hypotheek-totaal.nl