Nederlanders kiezen massaal voor hoog eigen risico

Het aantal Nederlanders met een maximaal eigen risico van €850,- is verdriedubbeld ten opzichte van 2012. In 2012 had 6,1 procent een maximaal eigen risico. Dit jaar is dat maar liefst 17,8 procent.

Dit blijkt uit onderzoek van verzekeringswebsite Independer, een website waar zorgverzekeringen en hoogte van premies kunnen worden vergeleken.

Een hoog eigen risico heeft als voordeel dat de premie die je betaalt met 20 tot 25 euro omlaag gaat.

Geld opzij leggen

Echter, wanneer je zorg nodig hebt betaal je een groter deel zelf. Het is dus aan te raden geld opzij te leggen wanneer je voor een hoog of maximaal eigen risico kiest.

Op termijn hogere premies

Ook is de verwachting dat zorgverzekeraars hun premies op termijn gaan verhogen omdat de premie-inkomsten dit jaar gedaald zijn. Dit is het logische gevolg van de massale run op maximale eigen risico’s.

Ook dit kan met een korreltje zout worden genomen. De Consumentenbond geeft namelijk aan dat de premie-inkomsten slechts één van de vele factoren zijn die invloed hebben op de hoogte van premies. Dit jaar was er immers ook een stijging verwacht, maar die bleef uit.

Minder gebruik van zorg

In 2012 bleek al dat veel Nederlanders minder snel geneigd waren om naar de huisarts te gaan. Dat is opmerkelijk, omdat een bezoek aan de huisarts helemaal niet onder het eigen risico valt.

Dit bleek uit onderzoek van Consumentenpanel Gezondheidszorg van Nivel. Het consumentenpanel vermoedt aan de hand van dit gegeven dat mensen niet weten dat een bezoek aan de huisarts niet onder het eigen risico valt.