Verschil tussen obligaties en aandelen

Obligaties
Obligaties zijn eigenlijk leningen die iemand verstrekt aan bedrijven of aan de overheid. Hierbij is het de bedoeling dat bedrijven, op vaste tijdstippen, de overeengekomen rente betalen aan de beheerder van de obligaties. De lening wordt afgesproken voor een bepaalde termijn en aan het einde daarvan, moet het worden terugbetaald aan de verstrekker. Het is een veilige vorm van investeren, maar zal in tegenstelling tot aandelen niet snel hoge bedragen op kunnen leveren. Het voordeel van obligaties is wel dat de obligatiehouders voorrang krijgen boven de aandeelhouders.

Meer informatie over vermogensbeheer .
Aandelen
Hierbij koop je een aandeel in een bepaald bedrijf en wordt je ‘’gedeeltelijk eigenaar’’ van een stukje van het bedrijf. Je investeert in het kapitaal van de onderneming. Als aandeelhouder maak je aanspraak op dividend, waarbij een deel van de winst uitgekeerd wordt onder de aandeelhouders. Daarnaast kan men handelen in de aandelen, waarbij aandelen gekocht en verkocht kunnen worden aan anderen. Hierbij kan veel geld verdiend worden, als men de aandelen met winst kan verkopen. Het risico van aandelen zit in de kans dat de prijzen kelderen en de aandelen weinig tot niets meer waard worden. Ook het failliet gaan van bedrijven zal ten kosten gaan van de aandelen en er voor kunnen zorgen dat er geen winst meer gemaakt kan worden. In het ergste geval is het geïnvesteerde geld weg.

Waar aandelen meer mogelijkheden bieden om winst te maken, zijn obligaties veiliger maar leveren ze nooit zo veel op als aandelen.maar zoals zo vaak bij financiele midellen is dit allemaal een persoonlijke keuze en die moet iedereen zelf maken.