Geld lenen en rente

Geld lenen en rente

Je gaat geld lenen en je krijgt er mee te maken. De rente. Maar wie of wat bepaald die rente, en waar komt de rente vandaan.



Eigenlijk krijgt iedere Nederlander ermee te maken. Immers je spaarrekening is ook gebonden aan rente. Ook als je geld lenen gaat of een hypotheek op neemt kom je er mee in aanraking.

Wat is rente?



Eigenlijk is rente een bedrag dat je betaald als vergoeding voor het lenen van het geld. Dit krijg je een persoonlijke lening of een krediet. Ook als je rood staat betaal je hiervoor.  De rente word eigenlijk bepaald uit drie onderdelen. Als eerste de compensatie, als tweede het risico gehalte of risico premie en als laatste betaal over de winstmarge voor de bank. Als je flink gespaard het zet je het op je spaar rekening. Op die manier leen jij de bank jouw geld en betaald de bank jouw rente over het bedrag dat je stort.

Wat bepaald nu echt de rente als je geld lenen gaat?



Eigenlijk is dit niet echt te zeggen. Het bestaat uit meerdere factoren. Hierbij speelt net als in andere producten het vraag en aanbod gehalte een rol. Verder word de rente bepaald door factoren binnen de beurs. Denkend aan onrusten bij stijgingen en dalingen. Ook speelt de economische gang van zaken een rol. Toch lijkt het er momenteel ook veel op dat de banken hun machtpositie kunnen gebruiken voor de bepaling van de rente. Eigenlijk heb je zelf geen controlle er over als je geld lenen gaat.

Voorbeeld van sterke rente wijzigingen.

De constante geld toevoer naar landen als Griekenland en Portugal kunnen er voor zorgen dat de rente in ons land duurder word. Om het geld te schenken aan deze landen kan hier voor problemen zorgen. Ik gebruik het woord schenken omdat het risico enrom groot is dat deze landen nooit dit geld terug kunnen betalen. Dit geld is dan verloren maar zal toch terug moeten gehaald worden. Op die manier betaal je als burger dubbel voor deze landen. Eerst word het belasting geld er heen gebracht. Later is de kans groot dat dit terug betaald word de hogere rentes. Dit zal dan met name de hypotheek rente betreffen en krijg je er niet mee te maken als je een klein bedrag lenen gaat