Autoverzekeringen vergelijken voor occasions

Wanneer je een oude auto koopt die je WA wilt verzekeren kun je eenvoudig premies vergelijken om de goedkoopste autoverzekering te vinden. De WA dekking is namelijk wettelijk verplicht en de verschillen tussen verzekeraars zijn minimaal. Als je met je auto schade veroorzaakt bij anderen dan dekt de WA autoverzekering jouw aansprakelijkheid.

Heeft je auto nog een hoge restwaarde dan kun je schades aan de eigen auto verzekeren met een beperkt casco of volledig casco (allrisk) dekking. In de polisvoorwaarden zie je welke schades allemaal worden vergoed en voor hoeveel. Daarin bestaan vrij grote verschillen tussen autoverzekeraars. Dus kijk dan niet alleen naar de laagste prijs, want dan kan het gebeuren dat je bij schade bedrogen uitkomt.
Schades aan de eigen auto kunnen onder meer ontstaan door brand, diefstal, storm of door een aanrijding. Je bent met een cascoverzekering ook verzekerd als het je eigen schuld is. De verschillen zitten onder meer in het eigen risico dat verzekeraars rekenen. Veel schades worden hersteld, maar bij totaal verlies van de auto krijg je een bedrag uitgekeerd.

Standaard krijg je dan de dagwaarde, maar de eerste jaren hanteren verschillende verzekeraars een afschrijvingsregeling op basis van de nieuwwaarde of aanschafwaarde. Daarin zitten de grootste verschillen. Bij een nieuwe auto krijg je meestal het eerste jaar de nieuwwaarde. Koop je een occasion dan zijn er verzekeraars die deze regeling ook voor tweedehands auto’s hebben en dat is aantrekkelijk want dan krijg je meer uitgekeerd bij total loss. De beste autoverzekeringen kennen zelfs een aanschafwaarderegeling van drie jaar. Daar zou ik zelf voor kiezen, want als je de autoverzekering een keer nodig hebt krijg je meer uitbetaald.

Bij sommige verzekeraars is ook voor occasions een no-claimbeschermer beschikbaar. Dat kan aantrekkelijk zijn als je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd. Je kunt dan een schade per jaar claimen zonder dat het ten koste gaat van de no-claimkorting. Het aantal schadevrije jaren wordt wel aangepast, dus het voordeel vervalt als je overstapt naar een andere autoverzekeraar. Als je daar rekening mee houdt als je autoverzekeringen vergelijkt, vind je snel de juiste autoverzekering voor je occasion.

Ook bij het zakelijk importeren van een auto is het verstandig een autoverzekering af te sluiten. Soms geldt dit overigens ook voor het inkopen van sloopauto’s.