Waarom geld lenen?

Steeds vaker hoor of lees je dat er mensen in problemen geraken door te lenen. Open een reclamefolder en je wordt rond de oren geslagen met allerlei afbetalingsmogelijkheden en de zogenaamde 0% rente. We leven nu eenmaal in een consumptiemaatschappij en er moeten aankopen worden gedaan.
Is het nodig?
Vaak tref ik mezelf aan voor een standje met nieuwe laptops of andere gadgets, net zoals vele anderen. En of het nu technologische spullen of schoenen zijn, de vraag die men aan zichzelf moet stellen is “Heb ik dit nu eigenlijk nodig?”. In mijn geval is antwoord steeds “Nee” ook al zou ik het wel gebruiken.
Iedereen heeft natuurlijk zelf de keuze waaraan zijn of haar geld uit te geven en of iemand nu de nieuwe iPhone wil kopen of een 17de paar schoenen, dat is hun keuze. Maar indien je voor die aankoop niet over voldoende geld beschikt, moet je keuzes maken. Ben je bereid om meer te betalen dan de prijs van het product en vind je het niet erg om lange tijd aan een afbetalingsplan vast te hangen? Ga dan maar je gang. Zorg er wel gewoon voor de je levensmiddelen en andere noodzakelijke spullen niet opzij hoeft te schuiven. Heb je huur of een hypotheek afbetalen, houdt hier dan rekening mee. Het gebeurt al te vaak dat iemand in problemen komt door de opstapeling van meerdere kleinere afbetalingen, en het uit het oog verliezen van eentje is ook snel gebeurd.
Gevolgen
Een gevolg dat zich vaak voordoet, is het aanvragen van een nieuwe lening om de andere leningen af te betalen. Het is vanzelfsprekend dat dit eigenlijk niet veel oplost, integendeel. Het kan een vicieuze cirkel worden.
Kan je een lening niet afbetalen of verlies je ze uit het oog, dan bestaat de kans dat je op de zwarte lijst terecht komt. Eens hierop vermeld, wordt het moeilijker om in de toekomst nog aan een lening te geraken. Het duurt ongeveer één jaar om van de lijst te worden geschrapt nadat alle schulden zijn afbetaald.
is de lening toch nodig?
Dan is het zeker aangeraden om op voorhand eerst jouw budget uit te plannen. Ga na hoeveel geld je kan toewenden om leningen en andere rekeningen af te betalen en zorg dat je nog over genoeg budget beschikt om jouw voeding en dergelijke te kunnen voorzien. Ideaal zou zijn om naast dit alles ook nog een (kleine) som te sparen want je weet nooit wat er kan gebeuren.
Het komt erop neer om voldoende geïnformeerd te zijn om de juiste stappen te nemen bij het aangaan van een lening of financiering zodat je niet meer moet betalen dan nodig is. Wil je toch die nieuwe smartphone op afbetaling kopen, doet dit dan niet impulsief en bekijk of je geen betere optie kan vinden dan de lening van de winkel te aanvaarden.
Meer informatie omtrent geld lening kan je vinden op onze website.