Wat is de beste autoverzekering?

Zoals al eerder gezegd is het kopen van een auto gewoon een hele dure investering. Zeker in deze barre economische tijden valt het voor sommige huishoudens erg moeilijk. Hieronder zal ik de 3 hoofdvormen van autoverzekering bespreken en de voor- en nadelen.

WA

De WA is voor elk voertuig verplicht. Zonder WA mag je niet op de openbare weg rijden. De WA dient ervoor om schade aan andermans voertuig te dekken. Stel, u bent vermoeid en rijdt tegen een stilstaande auto. De eigenaar van de stilstaande auto krijgt de schade vergoed doordat u WA verzekerd bent.

WA met Beperkt Casco

Bij WA Beperkt Casco ben je niet alleen WA verzekerd maar ook tegen : ruitschade, aanrijding met dieren, diefstal/vandalisme en hagel/storm. Hierbij moet worden opgemerkt dat indien u een koe op de weg ziet staan, deze wilt ontwijken en daardoor klapt u tegen een boom aan het niet verzekerd is. Alleen als u rechtstreeks contact heeft met het dier.

WA met Volledig Casco

Dit is de meest complete vorm (eerst was hier de benaming Allrisk van). Hierbij ben je verzekerd tegen WA Beperkt Casco en daarnaast ook nog aan van alle buitenkomende onheilen. Tevens is schade door eigen schuld aan de eigen auto ook verzekerd.

Maar wanneer neem je nou welke verzekering? Hiervoor bestaat er eigenlijk een basisregel :
1-4 jaar WA met Volledig Casco
4-8 jaar WA met Beperkt Casco
8-.. jaar  WA

De premie is logischerwijs wel duurder bij WA met Volledig Casco, die wordt voornamelijk bepaald op de oorspronkelijke nieuwwaarde van de auto.
De premie is iets minder duur bij WA met Beperkt Casco, die wordt voornamelijk bepaald op de dagwaarde van de auto.
De premie bij WA is het goedkoopst, die wordt voornamelijk bepaald op het gewicht van de auto.

Daarnaast spelen de volgende facetten ook nog een rol :
Leeftijd regelmatige bestuurder
Regio/postcodegebied
Aantoonbaar opgebouwd aantal schadevrije jaren
Jaarkilometrage