Geld ontvangen in ruil voor je oude munten en biljetten

Verborgen: meer dan 1 Miljard Euro

Volgens de Europese Centrale Bank liggen er nog voor meer dan een miljard euro oude munten en biljetten verborgen in laden en schoendozen. Heb jij thuis ook nog oude pre-euro munstukken en biljetten, wisselgeld van vorige vakanties?  Mogelijk levert het inwisselen van dit oud geld je nog een leuk bedrag op.

Vindplaatsen van oude munten en biljetten

We vroegen aan 100 mensen waar ze ooit geld gevonden hebben. Dit zijn de meest voorkomende plaatsen waar je oude munten en biljetten kunt vinden:

De lade met oude vakantie valuta’s

Veel mensen hebben thuis meer geld liggen dan ze zelf verwachten. Vaak loont het de moeite om kasten en laden te doorzoeken: wie weet vind je nog verborgen schatten of oud vakantiegeld. Oude valuta’s zijn in vele gevallen nog een leuk extraatje waard. Munten en biljetten die overbleven van vorige vakanties zijn vaak terug te vinden in de lade waar reisdocumenten bewaard worden. Meestal vind je ze ergens in een enveloppe, een geldbeugel, een kistje of in een paspoort.

Geld verstopt door een vorige bewoner

Je spaargeld naar de bank brengen: het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Veel mensen zijn wantrouwig om hun appeltje voor de dorst ergens buitenshuis in bewaring te geven. In plaats van het geld op hun bankrekening te storten, verstoppen sommige mensen hun spaarcenten liever thuis.

De meest populaire plaatsen om geld thuis te verstoppen zijn onder een matras, tussen de bladzijden van een boek, onder een losse vloerplank, in een oude sok of in een doos op zolder. Plaatsen waar geld verstop wordt zijn over het algemeen:

  • Beschermd tegen weer en wind (dus eerder binnen dan buiten)
  • Niet vochtig (dus eerder op zolder dan in de kelder)
  • Zonder brandgevaar (dus niet in de haard of de schoorsteen)
  • Niet tussen dingen die je toevallig zou kunnen weggooien (dus eerder in een boek dan in een krant)
  • In een private ruimte (dus eerder in een slaapkamer dan in een woonkamer)

Hoe ouder het huis, hoe groter de kans dat er ergens geld verstopt is. Dat geldt ook voor meubels. Er zijn veel gevallen bekend van mensen die een klein fortuin vonden in een oude kast met een dubbele bodem.

Buitenshuis

De beste plaatsen om buitenshuis muntgeld te vinden, zijn drukke plaatsen waar mensen met munten betalen. Dit zijn enkele voorbeelden van plaatsen waar je munten kunt vinden:

  • Op de vloer in drukke café’s, bars, eethuizen en restaurants
  • In de buurt van automaten, vooral die waar mensen gehaast zijn, zoals automaten voor bus-, tram of treintickets
  • In de sleuf van sigarettenautomaten
  • In parkeerautomaten en parkeermeters
  • In een wassalon of wasserette (kijk ook zeker in de wastrommels)
  • In publieke betaaltelefoons en telefooncellen
  • In fotocabines
  • In de wisselgeldlade van drank- en snoepautomaten in stations
  • Op plaatsen waar mensen iets uit hun broek- of vestzakken moeten halen: parkings, opstapplaatsen van bussen en trams, aan controleposten bij de douane, in bioscopen (waar je je telefoon afzet en daarna terug in je zak steekt)
  • Aan kassa’s in drukke winkels en supermarkten
  • In pretparken of op kermissen en foren, aan attracties waarin mensen overkop gaan
  • In de bioscoop

Wie op de hierboven vermelde plaatsen extra oplet, slaagt er vaak in om meerdere keren per dag een munstuk te vinden. Op maandbasis kan dat een leuk extraatje betekenen: eenvoudig verdiend.

Geld in oude kledij, jassen en tassen

Een andere plaats waar je geld kunt vinden, is in de zakken van oude jassen, broeken en vesten. De winterjas die al een paar maanden in de kast hangt, heeft misschien nog wisselgeld in de zakken. Vergeet ook niet de binnenzakken, vestzakken en de voering te checken.
Doorzoek ook zeker oude handtassen en portefeuilles, en vergeet ook hier niet de voering te checken. Tenslotte is er nog één type kledij dat extra aandacht verdient tijdens het zoeken naar geld: kousen. Als je ergens op een onverwachte plaats thuis een oude sok tegenkomt, gooi die dan zeker niet weg zonder hem eerst te onderzoeken: geld in een oude sok stoppen is ook vandaag nog populair bij mensen die hun geld liever zelf bijhouden dan het aan de bank te geven.

Oude munten en biljetten omwisselen

Nederlandse en Belgische munten

Guldenmunten en Belgische Frank munten worden niet langer aanvaard door de banken: ze waren maar inwisselbaar tot 5 jaar na de invoering van de Euro. Na 2004 zijn Belgische en Nederlandse munten niet meer inwisselbaar.

Buitenlandse munten

Buitenlandse munten zijn in vele gevallen inwisselbaar. Het enige probleem is dat je ze niet kunt omwisselen bij je bank of het GWK. Je kunt ze in veel gevallen nog wel inwisselen bij de nationale centrale banken. Indien je munten gevonden hebt van verschillende valuta\\\’s, kan je ze allemaal tegelijk omwisselen bij  OudeValutas.com. Dat is ook het geval als het gaat om munten die dateren van voor de invoering van de euro in 2002. Voorbeelden hiervan zijn Spaanse Peseta’s, Duitse Marken, Ierse Ponden, Oostenrijkse Schillings en nog vele andere muntsoorten. Op OudeValutas.com kun je zowel munten als biljetten wisselen.

Biljetten

Bankbiljetten uit het buitenland kan je inwisselen bij je bank, behalve als het gaat om uit omloop genomen biljetten. Biljetten die door de euro vervangen werden, kan je op OudeValutas.com omwisselen, net als talloze andere uit omloop genomen biljetten om, zoals Engelse Ponden, Deense Kronen, Zweedse Kronen, Zwitserse Franken en nog vele andere valuta’s.